Dampen véél minder schadelijk dan roken
Ook op langere termijn "veilig"
5 maart, 2017 in
Smoke4Fun BV, John van der Leeuw

 Onderzoek: dampen véél minder schadelijk dan roken, ook op de lange termijn ‘veilig’


Een onderzoek door het University College London uitgevoerd in opdracht van Cancer Research UK windt er geen doekjes om: het gebruik van e-sigaretten is – óók op de lange termijn – veel minder schadelijk dan gewoon roken, en het lijkt er bijzonder sterk op dat het gebruik van e-sigaretten net zo ‘schadelijk’ is als het langdurig gebruik van erkende nicotinevervangers zoals pleisters, kauwgom en sprays (NRT).

Tot deze zeer bemoedigende uitkomst komt de studie onder leiding van
Dr Lion Shabab waar gedurende een periode van 6 maanden rokers, e-sigaretgebruikers (die gemiddeld 17 maanden uitsluitend de e-sigaret gebruikten) en NRT-gebruikers gevolgd werden. In het speeksel en de urine van de deelnemers werd gezocht naar de aanwezigheid en de concentraties van zowel nicotine als een 26-tal bekende zeer schadelijke stoffen. Resultaat: één stof, NNAL (een nitrosamine, medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van longkanker) werd aangetroffen in de urine van e-sigaretgebruikers, in een concentratie die 97,5% lager was dan die in de urine van rokers. De overige stoffen werden teruggevonden in contraties zoals die ook gemeten werden bij NRT-gebruikers.

We hebben 3 decennia aan onderzoek met betrekking tot de veiligheid van NRT, en we hebben daarbij geen enkel lange-termijn gezondheidsrisico gezien.

Nicotine daarentegen werd gemeten in concentraties die bij alle drie de groepen vergelijkbaar was. Lion Shabab licht toe dat dat een zeer positief resultaat is:

Een belangrijke reden voor mensen om een e-sigaret te gebruiken is om te stoppen met roken. Wij laten zien dat e-sigaretten effectief nicotine kunnen afgeven.

Bij de Britse organisatie Cancer Research UK is men er helder over: “Als we zien dat e-sigaretten hetzelfde effect op het lichaam hebben als erkende stoppen-met-roken middelen, dan kunnen we aannemen dat deze producten relatief gezien veilig zijn. Niets kan ooit beschouwd worden als volledig veilig, maar we kunnen het wel vergelijken met de andere zaken die we dagelijks worden ervaren.”

We zijn er nog niet

Maar zoals Shabab terecht opmerkt is er nog steeds werk te verzetten. Momenteel zijn veel e-sigaretgebruikers wat men noemt ‘dual-users’; naast de e-sigaret gebruikt menig damper ook de gewone sigaret.

Het gebruik van e-sigaretten geeft pas écht een gezondheidsvoordeel als je helemaal niet meer ‘gewoon’ rookt.

Het gezondheidsvoordeel wordt bereikt door een dramatische reductie van deze chemicaliën, en we zien dat niet bij gebruikers die zowel e-sigaretten als klassieke sigaretten gebruiken.

Wat betekent dit?

Dit onderzoek bevestigt dat het gebruik van e-sigaret ook op de lange termijn veel veiliger is dan het roken van gewone sigaretten. Als je rookt geldt simpelweg het advies: stop met roken. De e-sigaret kan voor jou wellicht een volwaardig alternatief zijn waarmee je de sigaretten definitief achter je kunt laten.

Bron: Annals of Internal Medicine, DOI: 10.7326/M16-1107

Smoke4Fun BV, John van der Leeuw 5 maart, 2017
Deel deze post
Archiveren