Verkeerd geïnformeerde vapers grijpen terug naar sigaret
Reactie van esigbond
15 mei, 2020 in
Verkeerd geïnformeerde vapers grijpen terug naar sigaret
Smoke4Fun BV, Roy van der Leeuw

VERKEERD GEÏNFORMEERDE VAPERS GRIJPEN TERUG NAAR SIGARET

Bijna de helft van de e-sigaretgebruikers in Nederland die eind vorig jaar is gestopt met dampen deed dat vanwege de negatieve berichtgeving over oneigenlijk gebruik van e-sigaretten in de VS. Twee derde van de ex-dampers die in die periode is gestopt, is ook weer begonnen met roken. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction onder meer dan 1000 (ex)- gebruikers van traditionele- en elektronische sigaretten. Medio 2019 ontstonden er in de VS acute gezondheidsproblemen bij vapers die e-sigaretten met illegale THC-olie gebruikten. Inmiddels hebben de Amerikaanse autoriteiten echter geconcludeerd dat deze problemen niets te maken hebben met reguliere e-sigaretten.  

Het onderzoek van Motivaction is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse branchevereniging voor verkopers van e-sigaretten, de Esigbond. Uit het onderzoek blijkt dat het vapegedrag in Nederland is veranderd door berichtgeving over de incidenten in de VS. Alhoewel de Amerikaanse gezondheidsdiensten inmiddels hebben geconcludeerd dat de problemen zijn veroorzaakt door het toevoegen van illegale vloeistoffen (die niet geschikt zijn voor gebruik in een e-sigaret), blijkt dat 56 procent van de ondervraagde ex-dampers negatiever is gaan denken over de e-sigaret door berichtgeving over deze problemen. Voor 45 procent van de ex-dampers is de negatieve berichtgeving van eind 2019 de belangrijkste reden geweest om te stoppen met dampen. Van alle ex-dampers die in die periode gestopt zijn is twee derde procent weer teruggevallen op de veel schadelijkere gewone sigaret.

Esigbond-voorzitter Emil ’t Hart vindt de uitkomsten van het onderzoek zorgelijk. “Het kan nooit de bedoeling zijn dat Nederlandse vapers teruggrijpen naar de traditionele sigaret.” Volgens ’t Hart maakt het Motivaction-onderzoek duidelijk wat er moet gebeuren. “Het is essentieel dat er duidelijke uitleg komt over het juiste gebruik van elektronische sigaretten en dat rokers worden voorgelicht over de e-sigaret als minder schadelijk alternatief. Daarin zou de overheid een belangrijke rol kunnen spelen. Het onderzoek maakt tevens duidelijk dat 78 procent van de rokers die nooit een e-sigaret heeft gebruikt denkt dat e-sigaretten minstens zo schadelijk zijn als traditionele sigaretten. Dat is onvoorstelbaar aangezien ook de Nederlandse overheid heeft vastgesteld dat gebruik van e-sigaretten beduidend minder schadelijk is voor diegenen die volledig overstappen. Dit is ook weer gebleken uit het onderzoek dat Trimbos deze week presenteerde. Met objectieve en duidelijke voorlichting is er in Nederland een enorme gezondheidswinst te behalen.”


bron: https://www.esigbond.nl/2020/05/14/verkeerd-geinformeerde-vapers-grijpen-terug-naar-sigaret/


Verkeerd geïnformeerde vapers grijpen terug naar sigaret
Smoke4Fun BV, Roy van der Leeuw 15 mei, 2020
Deel deze post
Archiveren