Waarschuwing illegale wegwerp e-sigaret en extra controle NVWA
Illegale e-sigaret slecht voor volksgezondheid en reputatie branche
10 maart, 2022 in
Waarschuwing illegale wegwerp e-sigaret en extra controle NVWA
Smoke4Fun BV, Roy van der Leeuw

Waarschuwing Esigbond: illegale wegwerp e-sigaret en extra controles NVWA

Odoo • A picture with a caption

De vraag naar en het aanbod van de disposable e-sigaretten is de afgelopen maanden enorm gegroeid. Dat is natuurlijk voor de handel een prettige ontwikkeling, maar het baart de branche ook veel zorgen. Onze zorgen zijn om twee redenen:

  • Illegale producten:
    In de afgelopen maanden zien we steeds meer illegale wegwerp e-sigaretten op de markt verschijnen. Het overgrote deel van deze illegale producten worden verkocht via niet- reguliere kanalen zoals (buitenlandse) webshops, nachtwinkels en souvenirwinkels.

  • Geen leeftijdscheck – mogelijkheid tot verkoop aan minderjarigen:
    De bovengenoemde verkopers controleren vaak niet op leeftijd. Onze zorg is dat de e-sigaretten hierdoor beschikbaar worden voor jongeren. Dit is een zeer onwenselijke situatie, aangezien het (onterechte) idee dat jongeren massaal e-sigaretten gebruiken de basis is geweest voor de beoogde invoering van het smaakjesverbod in e-sigaretten en e-vloeistoffen.

Illegale e-sigaret slecht voor volksgezondheid en reputatie branche

Buiten dat de verkoop van illegale e-sigaretten gewoonweg verboden is, een bedreiging vormt voor onze jeugd en mogelijk slecht voor de volksgezondheid, is deze praktijk bijzonder schadelijk voor de Nederlandse e-sigarettenbranche. Zoals u weet ligt de e-sigaretbranche onder een vergrootglas bij de Nederlandse politiek en de media. Het is daarom zaak dat deze praktijk zo snel mogelijk stopt. De Esigbond heeft de NVWA meermaals opgeroepen om te handhaven op de verkoop van illegale producten teneinde de reguliere verkoop te beschermen. Dit zullen wij blijven doen. Het is daarom belangrijk dat u zich ervan verzekert dat de producten in verkoop aan de vereiste regels voldoen.

NVWA is op de hoogte - extra controles en boetes verwacht

De NVWA is inmiddels op de hoogte van de situatie rondom de illegale wegwerp e-sigaretten en daarom verwachten wij dat er extra controles zullen plaatsvinden. Overtredingen zullen direct worden beboet. De boete bedraagt € 450 per illegaal product. Stel dat er 10 illegale producten worden aangetroffen dan kan een boete van € 4500 worden opgelegd. Wij willen benadrukken dat volgens de TPD-regels de winkelier verantwoordelijk is voor het in de handel brengen van deze producten en dus direct beboetbaar. Het is daarom belangrijk dat u zich ervan verzekert dat u alleen TPD-conforme wegwerp e-sigaretten aanbiedt.

Hoe herken je illegale producten?

Elke e-sigaret (met nicotine) moet volgens de TPD-regels voldoen aan strenge en zeer specifieke verpakkingseisen. Naast een Nederlandse bijsluiter moet de buitenverpakking onder andere de naam van de Europese importeur, een uitgebreide ingrediëntenlijst en een Nederlandse (!) waarschuwingstekst (30% van voor- en achterzijde) bevatten. Buitenlandse teksten zijn niet toegestaan.

Een e-sigaret mag maximaal 2ml aan e-liquid bevatten (= ongeveer max 800 puffs op het moment van schrijven) en mag tevens maximaal 20mg/ml nicotine bevatten.

Voordat een product op de markt mag worden verkocht, moet deze 6 maanden van tevoren worden geregistreerd in een Europese Databank (EU Common Entry Gate). Als winkelier kunt u hier niet op controleren, maar uw leverancier zou u hierover moeten kunnen informeren.


Twijfelt u ergens over? Neem dan contact op de met brancheorganisatie Esigbond via info@esigbond.nl. Twijfelt u over producten die S4F distribueert, neem dan contact met ons op.


Waarschuwing illegale wegwerp e-sigaret en extra controle NVWA
Smoke4Fun BV, Roy van der Leeuw 10 maart, 2022
Deel deze post
Archiveren