HET DAMP WOORDENBOEK ONLINE!

ADV

ADV = all day vape. Dampers gebruiken deze term om aan te geven of een e-liquid voor hen geschikt is om de gehele dag door te dampen.

Airflow

De term airflow wordt gebruikt bij verdampers waar je zelf de lucht toevoer kunt regelen. Een airflow ring zit onderaan de verdamper en kan met schuifjes of draairing worden versteld. Hoe wijder je deze zet, hoe meer lucht de verdamper mee zuigt bij inhalatie. Zo kan je zelf bepalen of je dikke damp (weinig lucht) of lichte damp (meer lucht) wil inhaleren.

Atomizer

Een atomizer komt in verschillende vormen en varianten. Het verschilt per type e-sigaret. Een atomizer is het element wat zorgt voor stroom geleiding van batterij naar verdamper.

Batterij

De batterij is meestal het langste gedeelte van de e-sigaret. Het zorgt ervoor dat u een langere tijd kunt dampen alvorens op te laden. De vormen en grootte verschillen enorm. De meest voorkomende type is een 650 mah batterij. Echter komen er ook steeds meer batterijen op de markt met een variabel voltage/wattage in alle vormen en maten. Sommigen gaan zelfs al tot 2200 mah of hoger.

Cartomizer

Een cartridge is een coil en tank ineen. Deze zijn voor gevuld met watjes en meestal 0.5 tot 1 ml e-liquid. Dit is een van de eerste damp systemen wat op de markt is gekomen en is (meestal) niet navulbaar. De cartridges zijn op dit moment op zijn retour, daar de kosten hoger liggen dan de hervulbare tanks en niet lang meegaan in gebruik. Voor beginnende dampers is dit wel een goede opstap naar het dampen toe. Ze zijn makkelijk in gebruik zonder poespas.

Clearomizer

Een clearomizer is een (meestal) doorzichtige tank. Je kunt het zien als een soort maatbekertje waar je de e-liquid in kunt vullen en navullen. De clearomizer is al voorzien van een coil en gaat langer mee dan een cartomizer in gebruik. Clearomizers zijn in verschillende kleuren en varianten te verkrijgen. De meesten kunnen gevuld worden tot 1.6 ml e-liquid. Deze zijn met en zonder verwisselbare coils verkrijgbaar. De meest verkochte wereldwijd is een CE4 Clearomizer zoals afgebeeld op de foto. Echter zit hier ook veel kwaliteit verschil in door de materialen en coils.

Coil

De coil in een verdamper is het verwarmings element van de e-sigaret. Deze zit vast of kan vastgedraaid worden op de atomizer. De coils zijn in verschillende varianten verkrijgbaar tbv het type clearomizer (verdamper) wat u gebruikt. De standaard ohm voor de coil is gemiddeld een 2.4 ohm. Maar naar gelang men met voltages/wattages willen wisselen moet de ohm van de coil hierop aangepast worden.

DripTip

Dit is een mondstukje van de verdamper. Sommige verdampers bieden de mogelijkheid om de driptip los te maken en er zelf een andere driptip op te zetten. De materialen hiervan kunnen wisselen. Je hebt bijvoorbeeld houten, metalen, plastic en siliconen driptips. Per persoon verschilt het wat men fijn vindt om tussen de lippen te hebben.

Dry Hit

Het is menigeen weleens overkomen.. een verbrande smaak tijdens het dampen. Oftewel een Dry hit. De coil heeft niet genoeg e-liquid beschikbaar om te verdampen dus komt er een branderige metaalachtige smaak vrij. Dry hits komen ook voor bij verdamping op een te hoog voltage als de coil geen juiste ohm waarde heeft.

Ego

Ego is een begrip in de dampwereld geworden. Ego komt oorspronkelijk bij Joyetech China vandaan. Maar daar dit type variant (hervulbaar) zo populair is geworden is dit een begrip geworden voor het langwerpige batterij model met een 510 schroefdraad.

E-liquid

E-liquid oftewel vloeistof tbv de e-sigaret is in elke navulbare e-sigaret een must. Zonder e-liquid kan je niet dampen. Er zijn vele soorten e-liquid op de markt verkrijgbaar. Sommigen zijn beter in kwaliteit en sommigen zijn slechter. Kijk dus goed naar de betrouwbaarheid van de leverancier alvorens je begint met dampen. E-liquid is een samenspel tussen PG/VG en eventueel naar behoefte nicotine. Voor mensen met een PG allergie zijn er ook pure VG liquids verkrijgbaar.

Lung Hit

Oftewel een inhalatie direct over je longen. Cloudchasers gebruiken deze techniek om gigantische damp wolken te creëren. Meestal gebruikt men dan een hogere VG gehalte met een lager nicotine level tezamen met een goede MOD.

MOD

Een MOD (modification) is een huls waar je zelf batterijen in kunt plaatsen en kan modificeren naar eigen gebruik. Meestal gaan hier 18650 batterijen in voor lang gebruik en geeft een hoger voltage/wattage af. Meestal gebruikt voor lagere ohm coils (subohm) en om te cloudchasen. Dit wordt door ervaren (pro) dampers gebruikt en is dus niet geschikt voor beginnende dampers.

Nicotine

Nicotine is een verslavende stof. De nicotine in e-liquids zijn van farmaceutische kwaliteit en kan worden gebruikt om de nicotine verslaving van analoge sigaretten af te bouwen of gewoon om schoner te “roken” zonder al de 4000 andere giftige stoffen aangetroffen in analoge sigaretten. In e-liquids kunnen de nicotine gehaltes wisselen van ZERO (geen nicotine) tot 20 mg/ml nicotine (zwaar). Dit staat echter altijd vermeld op de verpakking en op het flesje zelf. Hou nicotine houdende stoffen altijd uit handen van kinderen. Verkoop mag alleen vanaf 18 jaar en ouder.

PG

Propylene Glycol (PG) is een basis component voor e-liquids. PG is kleurloos en wereldwijd gebruikt in de farmaceutische industrie. De PG zorgt voor een keelhit in samenspel met de nicotine.

Starterset

Een beginner set voor dampers. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende varianten en kleuren. Mensen worden dan is een keer voorzien van de benodigde artikelen om te starten met dampen. Het enige wat men (meestal) apart moet bijbestellen is een e-liquid naar keuze.

Throat Hit – Keelhit

Een keelhit is de sensatie wat je voelt in de keel bij het inhaleren van je e-sigaret. Een keelhit wordt veroorzaakt door de PG en Nicotine in de e-liquid. Het effect van het inhaleren van een analoge sigaret is nagebootst op een schonere manier. Ook kan de keelhit verschillen als men de voltage/wattage aanpast van de e-sigaret.

VG

Vegetable Glycerin (Plantaardige Glycerine) is een basis component van e-liquid. VG wordt ook veelal in etenswaren gebruikt. VG zorgt voor een zichtbare damp productie. Hoe hoger het VG gehalte is, hoe meer damp er kan worden geproduceerd. 100% VG liquids zijn over het algemeen dikker/stroperiger en zijn niet voor alle verdampers geschikt.